Hjernescanneren er det danske bidrag ved iværksætterkonferencen BRIGHT. En hjernescanner der hjælper flere børn og unge, heriblandt 12-årige Filuca Dannebrog, fra Slagelse, med at finde ud af hvordan hendes mentale ståsted er når hun kommer hjem fra skole.
I dag, er det blot 6 dage siden, at den danske virksomhed CURVEX, deltog i Go’ Morgen Danmark, med en klar intention om at sætte et øget fokus på ADHD, og danskerne folkesundhed. I udsendelsen havde de den 12-årige Filuca Dannebrog, fra Slagelse, med sig i programmet, for at tale højt omkring de daglige udfordringer hun oplever på sin vej, med diagnosen ADHD og autisme.
Når hun kommer hjem fra skole, kan hun nemlig have svært ved at mærke efter og kommunikere, hvordan hun oprigtigt har det:
“Hvis jeg for eksempel sidder og tegner, og jeg bliver spurgt, om jeg ikke lige kan gå ud med skraldet, bliver jeg sådan: ”Nej mor! Jeg sidder lige og laver det her”, fortæller Filuca i ’Go’ morgen Danmark’.
Det kan derfor være svært for både forældre, eller andre bekendte at vide hvornår Filuca Dannebrog er veloplagt, og hvornår hun har behov for at der bliver taget ekstra hensyn til hende.
CURVEX har det sidste lange stykke tid arbejdet ihærdigt imod at skabe en algoritme der kan opspore med 70-76% nøjagtighed, hvorvidt du har ADHD. Det er derfor muligt med hjernescanneren at undersøge hvilke mentale stadier Filuca begår sig i, og hvornår den 12-årige skoleelev ud fra virksomhedens Ai- driven meditation app, udviser hyperaktive tendenser, har svært ved at kontrollere hendes impulsive adfærd eller andre lignende scenarier kendetegnet ved diagnosen ADHD. Her nævner hendes far at hjernescanneren er med til at:
“Vi kan se, om Filuca skal bruge længere tid på at slappe af den dag, om hun stadig er stresset, om der sket noget i skolebussen på vej hjem. Hun kan godt se rolig og fin ud, men det kan være, at hjernen ikke er i balance med sig selv,” forklarer Filuca Dannebrogs far, Christian Dannebrog.
Prøvet Mandela-tegninger
Hjernescanneren, der dagligt hjælper både børn og unge, som Filuca Dannebrog, optrådte i år, som det danske bidrage ved iværksætter-konferencen BRIGHT, hvilket blev afholdt den 27. og 28 juni i København.
Neuroforsker og stifter af CURVEX , Armin Kavousi, og fortæller at han ved hjælp af symbolske og ældgamle religiøse hinduistiske mandela-tegninger har kunnet måle Filuca Dannebrogs stressniveau.
“Vi kunne blandt andet se, at hendes stressniveau steg, hver gang hun skulle vælge en ny farve, fordi hun skulle træffe en beslutning, men vi kunne også se, at når hun tegnede blev hun mere rolig og fokuseret. ” Siger Armin Kavousi, Neuroforsker og stifter af CURVEX.
Tegningerne er et af de værktøjer virksomheden dagligt gør brug af, til at kunne spore hvordan de mentale stadier er hos de børn de arbejder med.
I Danmark, viser nyere undersøgelse fra ADHD foreningen, at mellem to og tre procent af skolebørn har ADHD, hvilket svarer til at der er et barn i hvert klassetrin, der lider af ADHD. En skræmmende statistik, der har fået teamet til at gribe dybere ind i sagen, på grund af de mener, at vi alle har et ansvar for vores fremtidige generationers folkesundhed.
Hjernescanneren kan derfor på nuværende tidspunkt, måle og afsløre, om hjernen udviser elektriske signaler der er forenede med ADHD-diagnosen. Men det er ikke kun mennesker med ADHD, hjernescanneren kan imødekomme, da det også er muligt at afsløre hvorvidt man har tendens til stress.
Her forklarer Armin Kavousi, at det er muligt at finde frem til dette på baggrund af frekvenserne og de elektriske impulser, som hjernen udsender, når ens hjerneceller taler sammen.
Et brugbart værktøj til at måle de mentale stadier
Dannebrog-familien er vant til en struktureret hverdag, hvor deres datter Filuca kan føle sig tryg og sikker på hvad der skal ske.
Men på trods af det, er der stadig andre udfordringer der spiller ind i familiens dagligdag. Filucas ADHD, gør det nemlig svært at holde øjenkontakten under en samtale eller koncentrere sig over længere tid.
CURVEX-teamets hjernescanner har derfor i den her situation, været en utroligt brugbart værktøj, der har kunnet hjælpe forældrene til Filuca, med at finde frem til, hvornår deres datter er mest veloplagt, og hvornår de kan give hende mindre opgaver, som at gå ud med skraldet. Hjernescanneren gør det muligt at måle hvornår datteren er rolig, kan fokusere og hvornår det er bedst at give hende plads til at farve de daglige mandalategninger, hun er så glad for
“Uden de oplysninger famler man lidt i blinde, og man ved ikke, hvad der er bedst for ens barn på det pågældende tidspunkt”, forklarer Christian Dannebrog.